Släktforskardagarna i Köping 2013 dag 1

Tog mig idag till Köping för att första gången besöka de årligen återkommande Släktforskardagarna, som i år arrangeras 24-25 augusti av Västra Mälardalens Släktforskare. När jag kommer fram till mässområdet ser jag massor med bilar och personer promenerande till mässhallen i utkanten av Köping. Det var bra skyltat så jag hittade, men jag hade inte väntat mig den mängden av folk. Mesta delen av besökarna var äldre personer och jag kände mig mycket ung. 

Under släktforskardagarna har man samlat många bra föreläsare med intressanta teman. Det första föredraget jag lyssnade till Dick Harrison som berättade om bergslagen och gruvnäringen. Mycket intressant föredrag som bekräftade det jag kommit fram till när jag forskat i Ljusnarsberg där min farfars far var född och uppvuxen. Jag har följt mina anor på färderna rakt upp så långt att de började föra kyrkoböcker i Ljusnarsberg, dvs. 9 generationer. Från farfars far bodde alla i Ljusnarsberg. Dick Harrison beskrev att man bröt järnet i småskala i Bergslagen och man hade ett jordbruk bredvid. När tyska köpmän började komma till Sverige för att köpa in järnet kom de pengar till Sverige. Han nämnde också att det var invandring från öst till områdena. Harrisons föredrag var som en teaterpjäs och han var mycket engagerad samt trivdes med att aulan var fylld.

Nästa föredrag om soldatforskning fyllde också aulan. Jag har också soldater i min släkt som bodde i Kronobergs län/Småland. Lars Erik Wolker beskrev soldatens historia, från bonden som skickade sin son, indelningssoldaten med sitt torp och fram till värnplikten. Här fick jag tips om vad som finns i vilka arkiv. Vad jag inte visste var att inte bara soldaterna utan varje torp och häst etc. var förtecknade och detaljerat beskrivna. Det blir ett besök för mig på Krigsarkivet inom kort tror jag. Soldatforskning är nytt för mig.

Jag tog sedan en runda i mässhallarna där de största släktforskningsprogramen var representerade. Många genealogiska och släktforskar föreningar var där. Jag talade med representanter från USA och Danmark. Fick tips hur jag kunde gå vidare i min forskning i USA och Danmark.

Dagen avslutade jag med att lyssna på hur man kan släktforska med DNA. Peter Sjölund berättade hur han hittat nya vägar i sin forskning genom en DNA test. Forskningen har utvecklats mycket de senaste åren och idag kan man inte bara utröna sina anor rakt upp på mödrar eller fädernas sida.

I morgon ser jag fram emot ännu en dag med bra föredrag. Kanske får jag lite mer kunskap om präster och biskopar i Bergslagen som jag har i min släkt.

 

 

24 aug 2013